sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes IV





Skladniki:
 Maslo 10 dag
 Maka pszenna 8 dag
 Maka krupczatka 4 dag 
Sliwki wegierki 50 dag 
Cukier 15 dag 
Cukier waniliowy 1 paczka 
Jaja 3 szt. 
Cukier puder 5 dag
 Tluszcz i bulka tarta do wysypania formy   

Przepis:
 Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase,dodajac  po jednym zoltku
Dodac przesiana make,dokladnie wymieszac i dodac ubita na sztywo piane z bialka jaj.
Dokladnie i bardzo delikatnie wymieszac ,aby nie popsuc struktury piany,
po czym wlozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.
.Na wierzch ciasta nalozyc oplukane i wydrylowane z pestek owoce.
Ciasto wlozyc do piekarnika i piec w  temp.180°-200°C
Po upieczeniui wystudzeniu wyjac z formy i posypac cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes III



5 jajek
400g margaryny  
 2 szklanki cukieru
1 opakowanie cukru wanilinowego
 3 szklanki mąki pszennej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg sliwkek węgierek
1 opakowanie kisielu cytrynowego

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy
Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części
Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki
Ciasto podpiekaj około 15 minut
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)

Piecz około 40 minut

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes II




Składniki 
- około 1kg śliwek 
- 4  jajka 
- 1,5 szklanki mąki 
- pół szklanki cukru 
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka: 
- pół szklanki cukru 
- pół kostki roztopionego masła 
- szklanka mąki 

Wszystkie składniki kruszonki
 (cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.

Ciasto właściwe:
 Masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie.
W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy
Nastepnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.

Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy.
Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, ja ukladam pod skosem w równych rzędach.
Z lodówki wyjmujemy kruszonkę, którą i dekorujemy  ciasto ze śliwkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C kontrolując co jakiś czas czy ciasto sie upieklo.

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami..............................Gâteau aux prunes

Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek.
 U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. 
Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta; 
doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem. 
Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października.




Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu 
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek  


Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet.
 Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
 Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
 Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy
a do pozostałej części dodać kakao i łyżkę wody, delikatnie zmiksować.
 Ciemne ciasto przełożyć na jasne po 1 lyzce tak aby ulozylo sie nieregolarnie.
 Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu).
 Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180°C.
 Posypać cukrem pudrem.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)