sobota, 31 sierpnia 2013
Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes III
5 jajek
400g margaryny
2 szklanki cukieru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg sliwkek węgierek
1 opakowanie kisielu cytrynowego
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy
Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części
Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki
Ciasto podpiekaj około 15 minut
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
Piecz około 40 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz