Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek.
U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny.
Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta;
doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem.
Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października.
Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet.
Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy
a do pozostałej części dodać kakao i łyżkę wody, delikatnie zmiksować.
Ciemne ciasto przełożyć na jasne po 1 lyzce tak aby ulozylo sie nieregolarnie.
Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu).
Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180°C.
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz