sobota, 31 sierpnia 2013

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami..............................Gâteau aux prunes

Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek.
 U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. 
Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta; 
doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem. 
Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października.




Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu 
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek  


Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet.
 Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
 Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
 Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy
a do pozostałej części dodać kakao i łyżkę wody, delikatnie zmiksować.
 Ciemne ciasto przełożyć na jasne po 1 lyzce tak aby ulozylo sie nieregolarnie.
 Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu).
 Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180°C.
 Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)