sobota, 31 sierpnia 2013
Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes II
Składniki
- około 1kg śliwek
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- pół szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- szklanka mąki
Wszystkie składniki kruszonki
(cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.
Ciasto właściwe:
Masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie.
W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy
Nastepnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.
Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy.
Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, ja ukladam pod skosem w równych rzędach.
Z lodówki wyjmujemy kruszonkę, którą i dekorujemy ciasto ze śliwkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C kontrolując co jakiś czas czy ciasto sie upieklo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz