niedziela, 27 października 2013
Staropolska zupa rybna
1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3 borowiki
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z cytryny
1 szklanka śmietany
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól
Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.
Zupa rybna........................soupe de poisson(szybka wersja!)
Składniki :
- 6 ziemniaków
- 1 por
- karton pulpy pomidorowej
- czosnek , szafran , sól , pieprz , oliwa z oliwek, wino białe
- 4 filety z roznych ryb slodkowodnych
- 500 g moules (małży)
- 100-200 g krewetek (opcjonalne)
- biale,wytrawne wino O,75 litra
Do garnka(najlepiej szybkowaru) na dno wlac oliwe z oliwek,
ziemniaki pokroić w paski(pierwszawarstwa),
warstwa plasterkow pora,
warstwa pomidorów,
ponownie, ziemniaki, por, pomidory. Wlac białe wino, umieścić strąk szafranu i zmiażdżony czosnek.
Na górze ryby, małże dobrze wymyte!, kreweteki, sól i pieprz. Gotować 10 do 15 minut. Otworzyc,zupka jest gotowy i to jest dobre!
Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse
Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz
Wywar:
Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.
Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.
W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)
Zupa rybna........................soupe de poisson
Składniki:
1 kg ryb: dorsz; łosoś; miruna (lub inne)
1 marchewka i 1 pietruszka
1 por
seler naciowy
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
mleczko kokosowe (duża puszka)
papryka czerwona
kostka rosołowa warzywna
sos tabasco
ok. 250 g krewetek królewskich
Gotujemy warzywa z imbirem, czosnkiem, dodajemy ryby i gotujemy ok. 30 min.
Wyjmujemy warzywa , miksujemy w blenderze, dodajemy do wywaru z rybami.
Kroimy w cienkie paseczki czerwoną paprykę, wsypujemy rowniez do zupy krewetki i ......
całość zabielamy mlekiem kokosowym .
Do smaku dajemy sos tabasco.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...