niedziela, 27 października 2013

Staropolska zupa rybna



1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3  borowiki 
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z  cytryny
1 szklanka śmietany 
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól

Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
 Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
 Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
 Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.

Zupa rybna........................soupe de poisson(szybka wersja!)




Składniki :
- 6 ziemniaków
- 1 por 
- karton pulpy  pomidorowej
- czosnek , szafran , sól , pieprz , oliwa z oliwek, wino białe 
- 4  filety z roznych ryb slodkowodnych
- 500 g moules (małży)
- 100-200 g krewetek (opcjonalne)
- biale,wytrawne wino O,75 litra


Do garnka(najlepiej szybkowaru) na dno wlac oliwe z oliwek,
  ziemniaki pokroić w paski(pierwszawarstwa),
 warstwa plasterkow pora,
 warstwa pomidorów,
ponownie, ziemniaki, por, pomidory. Wlac białe wino, umieścić strąk szafranu i zmiażdżony czosnek.
 Na górze ryby, małże dobrze wymyte!, kreweteki, sól i pieprz. Gotować 10 do 15 minut. Otworzyc,zupka jest gotowy i to jest dobre!

Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse



Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

 Wywar:

Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
 Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
 Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.


Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)




Zupa rybna........................soupe de poisson








Składniki:
1 kg ryb: dorsz; łosoś; miruna (lub inne)
1 marchewka i 1 pietruszka
1 por
seler naciowy
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
mleczko kokosowe (duża puszka)
papryka czerwona
kostka rosołowa warzywna
sos tabasco
ok. 250 g krewetek królewskich


Gotujemy warzywa z imbirem, czosnkiem, dodajemy ryby i gotujemy ok. 30 min. 
Wyjmujemy warzywa , miksujemy w blenderze, dodajemy do wywaru z rybami. 
Kroimy w cienkie paseczki czerwoną paprykę, wsypujemy rowniez do zupy krewetki i ......
całość zabielamy mlekiem kokosowym .
Do smaku dajemy sos tabasco.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)