niedziela, 27 października 2013

Zupa rybna........................soupe de poisson Bouillabaisse



Składniki:
2 l wywaru rybnego
2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
300- 500 g różnych owoców morza: krewetek, ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów
2 duże cebule
2 marchewki
1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
500 g pomidorów
szklanka białego wytrawnego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
kilka ząbków czosnku
skórka z 1/8 pomarańczy
koperek, szafran, pieprz ziarnisty
2 łyżki soku z cytryny
sól, biały pieprz

 Wywar:

Cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy
Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. Podsmażamy cebulę.
 Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa.
 Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut.
Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie głowy. Gotujemy.


Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem
i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy czosnkowe grzanki(opcja !)




1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)