niedziela, 27 października 2013
Staropolska zupa rybna
1 kg drobnych ryb słodkowodnych (ja wole filety)
2-3 borowiki
mały zielony ogórek
opakowanie pulpy pomidorowej
mała pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
łyżka kaparów
2 łyżki masła
sok i skórka otarta z cytryny
1 szklanka śmietany
żółtko
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól
Sprawione i umyte ryby osuszyć, natrzeć solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
W garnku zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Włożyć ryby i gotować na małym ogniu 20-25 min, po czym delikatnie wyjąć je łyżką cedzakową,
Pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki.
Umyte grzyby pokroić w paseczki .
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, seler i pietruszkę.
Dusić na małym ogniu około 10 min, po czym zalać przecedzonym wywarem z ryb i jeszcze 10 min podgotowac.
Dodac pomidorowa pulpe, kapary , obrany ogóerk, pokrojony w słupki
oraz kawałki ryb ... i zagotować zupę!
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkiem zmiksowanym ze śmietaną,
mocno podgrzać, mieszając, ale nie gotować!!!.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAkurat takiego przepisu jeszcze nie znam i muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka zapowiada się bardzo apetycznie. Mi również bardzo przypasowała zupa kokosowa z plastrami łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ gdzie nigdy wcześniej nie widziałem takiego połączenia.
OdpowiedzUsuń