poniedziałek, 11 listopada 2013
.Cynamonowa szarlotka....................Tarte aux pommes cannelle
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
185 g masla (miekkiego)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 lyzeczki cynamonu
Farsz:
4 jablka
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki dzemu morelowego
Miekkie maslo, cynamon i cukier zmiksowac na gladka kremowa mase.
Dodac jajka i caly czas ubijac, aby masa byla jednolita.
Nastepnie dodac przesiana make, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksowac na gladka mase.
Tortownice o srednicy ok. 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc mase.
Obrane jablka, przekroic na polówki i usunac gniazda nasienne. Nastepnie ponacinac je w gesta harmonijke,
Ulozyc na ciescie i posyacp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec okolo 50 minut.
Po tym czasie wyjac ostroznie ciasto, posmarowac je podgrzanym dzemem morelowym i wstawic z powrotem do piekarnika na 10-15 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz