poniedziałek, 11 listopada 2013

.Cynamonowa szarlotka....................Tarte aux pommes cannelle



Ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
185 g  masla (miekkiego)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 lyzeczki cynamonu


Farsz:

4 jablka
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szklanki dzemu morelowego


Miekkie maslo, cynamon i cukier zmiksowac na gladka kremowa mase. 
Dodac jajka i caly czas ubijac, aby masa byla jednolita. 
Nastepnie dodac przesiana make, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksowac na gladka mase. 
Tortownice o srednicy ok. 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc  mase.
Obrane jablka, przekroic na polówki i usunac gniazda nasienne. Nastepnie ponacinac je w gesta harmonijke, 
Ulozyc na ciescie i posyacp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec okolo 50 minut. 



Po tym czasie wyjac ostroznie ciasto, posmarowac je podgrzanym dzemem morelowym i wstawic z powrotem do piekarnika na 10-15 minut 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)