poniedziałek, 11 listopada 2013

Szarlotka mocno cynamonowa.........................tarte aux pommes cannelle !





4 szklanki mąki
3 jajka + 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła  pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
1/2 szklanki soku bananowego
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy . Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 h do lodówki.
Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i 
wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do rondla o grubym dnie. Zalewamy sokiem bananowym.
 Dosypujemy cukier i cynamon. Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
 Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową aby nie było grudek.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
Druga  czesc ciasta scieramy na tarce lub walkujemy i wykladamy  na wierzch szarlotki.
Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.
Posypujemy jeszcze ciepla cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)