poniedziałek, 11 listopada 2013

Tarta normandzka (szarlotka).........................Tarte aux pommes normande



Do ciasta : 
- 1 jajko 
- 200 g mąki 
- 100 g cukru  
- 100 g masła
- 1 szczypta soli

Na nadzienie: 
-  1 kg jabłek
- 2 jajka
- 100 g cukru 
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g śmietany kremówki 
- pół  kieliszeka calvados 
- 30-40 g migdałów w platkach

 W misce ubić jajka  widelcem. Dodac sól i cukier. Mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste. 
Dodac mąkę na raz i wymieszać wszystko . Sciskac ciasto między palcami, aż zrobi sie jak  piasek. 
Pokroic masło na małe kawałki i razem zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli sie klei dodać trochę mąki). 
Roztoczyc ciasto na posypanej mąką powierzchni i wlozyc do  formy.  Rozgrzac piekarnik do 220 ° C. 
 Pokroić jablka w cienkie plasterki . Ulozyc je na ciescie tak aby nieco zachodzily na siebie.W misce ubić jajka. 
Dodać cukier i  czesc migdały, świeża śmietane i Calvados. Wylać na jabłka. . Posypać platkami migdałowymi . 
Piec w piekarniku przez 25 minut   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)