poniedziałek, 11 listopada 2013
Tarta normandzka (szarlotka).........................Tarte aux pommes normande
Do ciasta :
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g śmietany kremówki
- pół kieliszeka calvados
- 30-40 g migdałów w platkach
W misce ubić jajka widelcem. Dodac sól i cukier. Mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste.
Dodac mąkę na raz i wymieszać wszystko . Sciskac ciasto między palcami, aż zrobi sie jak piasek.
Pokroic masło na małe kawałki i razem zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli sie klei dodać trochę mąki).
Roztoczyc ciasto na posypanej mąką powierzchni i wlozyc do formy. Rozgrzac piekarnik do 220 ° C.
Pokroić jablka w cienkie plasterki . Ulozyc je na ciescie tak aby nieco zachodzily na siebie.W misce ubić jajka.
Dodać cukier i czesc migdały, świeża śmietane i Calvados. Wylać na jabłka. . Posypać platkami migdałowymi .
Piec w piekarniku przez 25 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz