poniedziałek, 11 listopada 2013
Szarlotka owsiana...............................Tarte aux pommes
Na spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115 g masła rozpuszczonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja dałam kilka kropel esencji waniliowej)
1 łyżka wody
Nadzienie:
1,5 l prażonych jabłek z cynamonem
Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80 g masła
1/4 szklanki cukru
Płatki owsiane zmielic (w mlynku do kawy lub blenderze) do uzyskania grubej mąki.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki
mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę.
Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki.
Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką.
Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy kontrolować pieczenie ciasta!).
Przed podaniem dobrze wystudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz