czwartek, 22 grudnia 2016

Pierś z indyka piecazna w rękawie.......na obiad i do chleba




1.5  kg piersi z ndyka
1 łyżka soli
2 łyzki ziół prowansalskich 
4 ząbki czosnku zgniecione 
3 ziela angielski, roztłuczone
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek 
 1 łyżeczka papryki

sznurek do związania
rękaw do pieczenia

Przygotować tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię dać sól i zioła, 
przez chwilę prażyć cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat. 
Odstawić i dodać  czosnek, całość wymieszać.. 




Ziołową mieszanką natrzeć  mięso, zwinąć  w rulon i dokładnie przewiązać sznurkiem. 
Wstawić do lodówki na całą noc




Przełożyć do rękawa, końce rękawa dokładnie spiąć. 
Ułożyć mięso na blasze i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie,
 gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, 
aby się ładnie zarumieniła z wierzchu.. 
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.



Śledzie z cytryną..................alternatywa ryby na Święta

ok. 250 g śledzia
1 cytryna
1 cebula
1  jabłko
oliwa
3–4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy



Jabłko  kroję na cieniutkie plasterki. Cytrynę (wyszorowaną) kroję na bardzo cienkie plasterki,
a cebulę w krążki.
Śledzia kroję na 2–3 cm skośne paski.
Przekładam do miski, zalewam oliwą, dodaję rozgniecione ziarna ziela i listek, 
mieszam i odstawiam. 
Przed podaniem wyjmuję listek laurowy.





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)