1 łyżka soli
2 łyzki ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku zgniecione
3 ziela angielski, roztłuczone
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki
sznurek do związania
rękaw do pieczenia
Przygotować tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię dać sól i zioła,
przez chwilę prażyć cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat.
Odstawić i dodać czosnek, całość wymieszać..
Ziołową mieszanką natrzeć mięso, zwinąć w rulon i dokładnie przewiązać sznurkiem.
Wstawić do lodówki na całą noc
Przełożyć do rękawa, końce rękawa dokładnie spiąć.
Ułożyć mięso na blasze i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie,
gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut,
aby się ładnie zarumieniła z wierzchu..
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.