piątek, 15 lutego 2019

Risotto z krewetkami......pyszne, kremowe....



1  szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
1 kieliszka białego wina,


Do krewetek
40 dag krewetek królewskich,
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka  oliwy,
2 łyżki masła
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki cukinii
sól , pieprz do smaku
sok z 1 cytryny,




Na patelni rozgrzewamy oliwę z  drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę nie dełużej!
Cukinię i dynię dusimy do miękkości i miksujemy.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki  i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) , zmiksowane warzywa i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem 




Wyłączany dopływ ciepła  i wtedy dodajemy parmezan i masło energicznie mieszając.
Risotto potrzebuje kilku minut by odpoczęło... Smacznego

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)