piątek, 15 lutego 2019
Risotto z krewetkami......pyszne, kremowe....
1 szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
1 kieliszka białego wina,
Do krewetek
40 dag krewetek królewskich,
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka oliwy,
2 łyżki masła
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki cukinii
sól , pieprz do smaku
sok z 1 cytryny,
Na patelni rozgrzewamy oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę nie dełużej!
Cukinię i dynię dusimy do miękkości i miksujemy.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) , zmiksowane warzywa i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem
Wyłączany dopływ ciepła i wtedy dodajemy parmezan i masło energicznie mieszając.
Risotto potrzebuje kilku minut by odpoczęło... Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...