czwartek, 28 stycznia 2016

Bogracz.........................czyli pyszny węgierski gulasz




80 dag mięsa z indyka  lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki






Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. 
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. 
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości


Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. 



Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.


Faworki, chrust ........na karnawał i tłusty czwartek

Przepis II



2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu + 1 łyżka octu
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)



Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
 Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. 
(Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). 
Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.



Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. 
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.


 Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. 
Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.





wtorek, 26 stycznia 2016

Ryba zapiekana..............pod beszamelem



2 filety z ulubionej ryby (razem ok. 300 g)
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki masła
2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 mała cebula,  pokrojona w piórka lub biała część pora
sól i pieprz, do smaku
60 g (1 szklanka) ementalera, startego
250 ml (1 szklanka) beszamelu
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania




Przygotuj sos beszamelowy..



Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej  olej, obsmaż rybę na złoto. 
Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.


Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami,



 cebula, a gdy się zeszkli,dołuż  pieczarki. Posól w trakcie smażenia.
W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 200oC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami. 
Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.



Halibut smażony a la sauté

Halibut
Sok z cytryny
Pieprz cytrynowy
Mąka do panierki





Rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu pokroić w dzwonka. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym. 
Posolić. Odstawić na 30 minut. Potem otaczać w mące i usmażyć na rumiano......


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)