80 dag mięsa z indyka lub wołowego (lub mix)
20 dag boczku wędzonego (opcja)
1/4 kg cebuli
1/4 kg ziemniaków
1/2 kostki smalcu
4 ząbki czosnku
puszka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki kminku
papryka słodka i ostra w proszku lub
1 szt papryka słodka
1/2 szt papryka ostra lub jarzyny jakie lubicie
sól, pieprz
jajko i 1/4 szklanki mąki na zacierki
Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw.
Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki.
Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.