KŐFTE BAHARATI (przyprawa)
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
700 g mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C
Zapiekać ok. 25-30 minut
Sos curry do kofte
1 szklanka pasty z cebuli (zmielic ok. 2-3 cebule w blenderze)
1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (puree)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła klarowanego)
sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje
i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu.
Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę.
Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory.
Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut.
Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz,
poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.