sobota, 30 maja 2015

Angielskie shortbread .............................. najlepsze maślane ciasteczka!




100 g masła
200 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być zwykły)
300 g mąki




Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. A następnie dodajemy mąkę i zarabiamy, aż do uzyskania dosyć twardego ciasta. 
Jeśli mamy problem z zarobieniem, możemy ewentualnie dodać trochę letniej wody. 
Pamiętajmy jednak o dodaniu odpowiedniej ilości mąki, gdyż jeśli damy jej za mało, to ciasteczka nam się po prostu rozpłynął w pieczeniu.




Formujemy je w dowolny sposób, a następnie w temperaturze 150 st. C pieczemy przez ok. 25 minut, muszą nam się ładnie zarumienić.




Najlepsze ciasteczka sa z jednej części cukru,
 dwóch części masła i trzech części mąki owsianej !



Obwarzanki krakowskie...................................tradycyjny

3 szklanki mąki pszennej ( 510 g)
1 szklanka  wody (250 ml)
20 g drożdży
3 łyżki masła lub oliwy (45 g)
1 łyżka cukru (lepiej dać troszkę więcej dla lepszego smaku)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania wierzchu
mak, sezam, czarnuszka lub kminek do posypania (ja uwielbiam z sola gruboziarnistą) 







Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemy cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając składniki, 
dosypujemy mąkę. Starannie wyrabiamy ciasto - nie może być twarde, tylko elastyczne. 
Zostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Formujemy z ciasta wałeczki długości ok. 20 cm i zlepiamy ich końce, tworząc obwarzanki z dziurką w środku.







 (dziurka powinna być dość duża, bo obwarzanki będą jeszcze rosnąć). Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2 minuty 
( po minucie odwracamy na drugą stronę).
 Obwarzanki osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem 
i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.





"Obwarzanek Krakowski – zgodnie z definicją w Wikipedii – to wytrawne pieczywo o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Jest jednym z ważniejszych symboli Krakowa, i jako taki został wpisany na listę produktów o oznaczeniu geograficznym, objętych ochroną Unii Europejskiej." cytat z bloga  
"W altanie przy kawie"

Pierogi z baranina II wersja



Farsz:

Mielona baranina okolo 1 kg
cebula pokrojona w piorka
sol,pieprz
1 jajko
przyprawa KŐFTE BAHARATI

Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.

Do miesa wbic jajko,dodac cebule,przyprawy i dobrze wyrobic jak na mielone !



ciasto;
3 szklanki maki
1 jajko
2 lyzki oleju
okolo 3/4 szklanki cieplego mleka
sol


Make przesiac,wbic jajo,dodac sol ,olej.
Dodatek oleju do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Zarabiac cieplym mlekiem do uzyskania niezbyt twardego,lsniacego ciasta.
Ciasto rozwalkowac i wycinac szklanka kolka, nakładac porcje farszu i formowac pierogi.Ugotowac w osolonej wodzie.
Podawac z roztopionym maslem lub ze skwareczkami


KŐFTE .................................. tureckie pieczone kotlety mielone

KŐFTE BAHARATI (przyprawa)

Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.



700 g  mielonej baraniny 
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
 Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C 
Zapiekać ok. 25-30 minut





Sos curry do kofte


1 szklanka pasty z cebuli (zmielic ok. 2-3 cebule w blenderze)
1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (puree)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
1/3 szklanki orzechów nerkowca 
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła klarowanego)
sól


Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje
 i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu.
 Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę.
 Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory. 
Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut.
Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, 
poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)