sobota, 30 maja 2015

Pierogi z baranina II wersja



Farsz:

Mielona baranina okolo 1 kg
cebula pokrojona w piorka
sol,pieprz
1 jajko
przyprawa KŐFTE BAHARATI

Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.

Do miesa wbic jajko,dodac cebule,przyprawy i dobrze wyrobic jak na mielone !



ciasto;
3 szklanki maki
1 jajko
2 lyzki oleju
okolo 3/4 szklanki cieplego mleka
sol


Make przesiac,wbic jajo,dodac sol ,olej.
Dodatek oleju do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Zarabiac cieplym mlekiem do uzyskania niezbyt twardego,lsniacego ciasta.
Ciasto rozwalkowac i wycinac szklanka kolka, nakładac porcje farszu i formowac pierogi.Ugotowac w osolonej wodzie.
Podawac z roztopionym maslem lub ze skwareczkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)