sobota, 30 maja 2015
Pierogi z baranina II wersja
Farsz:
Mielona baranina okolo 1 kg
cebula pokrojona w piorka
sol,pieprz
1 jajko
przyprawa KŐFTE BAHARATI
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
Do miesa wbic jajko,dodac cebule,przyprawy i dobrze wyrobic jak na mielone !
ciasto;
3 szklanki maki
1 jajko
2 lyzki oleju
okolo 3/4 szklanki cieplego mleka
sol
Make przesiac,wbic jajo,dodac sol ,olej.
Dodatek oleju do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Zarabiac cieplym mlekiem do uzyskania niezbyt twardego,lsniacego ciasta.
Ciasto rozwalkowac i wycinac szklanka kolka, nakładac porcje farszu i formowac pierogi.Ugotowac w osolonej wodzie.
Podawac z roztopionym maslem lub ze skwareczkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz