sobota, 30 maja 2015

Angielskie shortbread .............................. najlepsze maślane ciasteczka!




100 g masła
200 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być zwykły)
300 g mąki




Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. A następnie dodajemy mąkę i zarabiamy, aż do uzyskania dosyć twardego ciasta. 
Jeśli mamy problem z zarobieniem, możemy ewentualnie dodać trochę letniej wody. 
Pamiętajmy jednak o dodaniu odpowiedniej ilości mąki, gdyż jeśli damy jej za mało, to ciasteczka nam się po prostu rozpłynął w pieczeniu.




Formujemy je w dowolny sposób, a następnie w temperaturze 150 st. C pieczemy przez ok. 25 minut, muszą nam się ładnie zarumienić.




Najlepsze ciasteczka sa z jednej części cukru,
 dwóch części masła i trzech części mąki owsianej !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)