Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.
Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem,
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem.
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.
środa, 23 listopada 2016
Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów.
2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli
na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
Zielone pomidory dokładnie umyć
Pomidory pokroić w plasterki od czubka
do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu lub malutkie na połowę.
Pokrojone pomidory przełożyć do miski lub garnka i oprószyć solą Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka włożyć pokrojone ogórki oprószyć warstwowo solą.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki i oprószyć solą.
Tak przygotowane warzywa odstawi na około 12 godzin .
Po 12 godzinach przełożyć pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzić z nagromadzonego soku.
Na zalewę:
Do dużego ! garnka wlać wodę , ocet , cukier , przyprawy i zagotować.
Do gotującej zalewy dodać warzywa i wszystko razem gotować około 10 minut ( delikatnie mieszając ).
Gotową sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przełożyć do słoików i pasteryzować.
Burgery sojowe
100 g soi namoczonej na noc w leniej wodzie;
2 średnie cebule posiekane;
2 średnie marchewki starte na tarce o małych lub dużych oczkach;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
sól, pieprz;
oregano, bazylia, majeranek lub posiekana natka pietruszki,chili w proszku,
2 jajka;
3 stołowe łyżki bułki tartej;
1 łyżka stołowa mąki orkiszowej pełnoziarnistej
oliwa do smażenia
bułka tarta do panierowania
Namoczoną przez noc soję dokładnie opłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:5
\W międzyczasie, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, a następnie dodać do
niej marchewkę startą i smażyć aż marchewka zmięknie przez ok 10 min.
Soję gotować około 2 godziny, a następnie odcedzić
i zmiksować lub zmielić.
Do zmiksowanej soi dodać podsmażoną cebulę z marchewka oraz koncentrat
pomidorowy, zioła, sól i pieprz.
Dodać jajka , bułkę tartą i mąkę, a potem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z
powstałej masy formować kotlety , obtaczać je w panierce.
Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.
Kotleciki mielone z jajek
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
bułka namoczona wcześniej w wodzie lub mleku
bułka tarta (dosypywana na oko, żeby masa nie była zbyt luźna)
pół cebuli
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek (opcjonalnie)
Jajka zmielić lub zetrzeć (tarką, blenderem, robotem czy ręczna maszynką)
Dodać surowe jajko, namoczona bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i trochę bułki tartej.
Wyrobić masę jak na kotlety mielone. W miarę potrzeb dosypać bułki tartej, żeby się masa się rozlatywała. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
Ketchup domowy
5 kg pomidorów (np. lima)
2 duże cebule
1 łyżka masła
1/2 kg cukru
1/3 szklanki octu winnego
5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
5 zmielonych goździków
3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej)
2 łyżki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
Pomidory myjemy, rozgotowujemy , blendujemy. Przecieramy przez sito.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Krokiety z pieczarkami
2 jajka
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
600 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
Domowe drożdżówki ....przepis siostry Anastazji
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
3 żółtek
1/4 łyżeczki soli
Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.
Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12 minut
Domowe drożdżówki
2.5 szklanki przesianej mąki pszennej około 350 g
20 g drożdży świeżych
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
80 g roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy
kruszonka
4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.
Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12 minut
Konfitura z żurawiny
1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody
opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku pomarańczy
Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak:
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
oraz rodzynki i cukier waniliowy.
Włożyć do garnka i zalać woda, następnie smażyć na wolnym ogniu.
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać,
pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ż U R A W I N A
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina
Sok z żurawiny w Thermomixie
0,5 kg żurawiny
0,5 kg cukru
600 - 800 ml wrzącej wody
Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.
Do koszyczka odważyć 500 g wypłukanej żurawiny, zamknąć pokrywę.
Nałożyć przystawkę varoma, wsypać do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem
Wszystko razem gotować 20 min /temp.varoma/obr. 2-3
UWAGA !!!!
Sok może kipieć, proszę pilnować pod koniec gotowania i
wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8,
lub na chwilę przerwać gotowanie.
Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata
Przepis podstawowy;
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru,
1 l czystej wódki i
1 l spirytusu
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 goździki.
1/2 szkl miodu
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki,
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach.
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym.
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką.
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki.
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek.
=================================
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki sok
i skórka z połówki pomarańczy
Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę,
sok z połówki pomarańczy
i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku).
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem.
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę).
Po odcedzeniu przelej do butelek.
Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
(najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...