środa, 23 listopada 2016

Krokiety z pieczarkami



2 jajka
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Farsz:


600 g pieczarek
cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia



Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)