środa, 23 listopada 2016

Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów.





2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe





Zielone pomidory dokładnie umyć
Pomidory pokroić w  plasterki od czubka
 do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu  lub malutkie na połowę.
Pokrojone pomidory przełożyć do miski lub garnka i oprószyć solą Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka włożyć pokrojone ogórki oprószyć warstwowo solą.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki  i oprószyć solą.
Tak przygotowane warzywa odstawi na około 12 godzin .
Po 12 godzinach przełożyć pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzić z nagromadzonego soku.
Na zalewę:
Do dużego ! garnka wlać  wodę , ocet , cukier , przyprawy  i zagotować.
Do gotującej zalewy dodać warzywa i wszystko razem gotować około 10 minut ( delikatnie mieszając ).
Gotową sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przełożyć do słoików i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)