środa, 23 listopada 2016
Sałatka z ogórków i zielonych pomidorów.
2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
4 łyżki soli
na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
Zielone pomidory dokładnie umyć
Pomidory pokroić w plasterki od czubka
do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu lub malutkie na połowę.
Pokrojone pomidory przełożyć do miski lub garnka i oprószyć solą Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka włożyć pokrojone ogórki oprószyć warstwowo solą.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki i oprószyć solą.
Tak przygotowane warzywa odstawi na około 12 godzin .
Po 12 godzinach przełożyć pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzić z nagromadzonego soku.
Na zalewę:
Do dużego ! garnka wlać wodę , ocet , cukier , przyprawy i zagotować.
Do gotującej zalewy dodać warzywa i wszystko razem gotować około 10 minut ( delikatnie mieszając ).
Gotową sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przełożyć do słoików i pasteryzować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz