środa, 23 listopada 2016
Proziaki domowej roboty...................cudownie mięciutkie i pachnące,
250 g mąki pszennej
200 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
malutka szczypta soli
cukier (ilośc wg uznania)
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu,
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
========================================
125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu,
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz