środa, 23 listopada 2016

Proziaki domowej roboty...................cudownie mięciutkie i pachnące,



250 g mąki pszennej
200 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
malutka szczypta soli
cukier (ilośc wg uznania)
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko 





Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
========================================
125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko

Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)