środa, 23 listopada 2016
Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata
Przepis podstawowy;
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru,
1 l czystej wódki i
1 l spirytusu
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 goździki.
1/2 szkl miodu
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki,
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach.
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym.
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką.
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki.
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek.
=================================
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki sok
i skórka z połówki pomarańczy
Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę,
sok z połówki pomarańczy
i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku).
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem.
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę).
Po odcedzeniu przelej do butelek.
Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
(najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz