środa, 23 listopada 2016

Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata




Przepis podstawowy;

1 kg owoców pigwy
 1 kg cukru,
 1 l czystej wódki i
1 l spirytusu 
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii 
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 
2 goździki. 
1/2 szkl miodu


Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, 
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
 koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. 
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. 
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami. 

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił 
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. 
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. 
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. 
=================================


1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
 1 szklanka cukru 
3 łyżki miodu 
100 ml rumu
 0,5 l wódki sok 
i skórka z połówki pomarańczy 



Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
 Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
 Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę, 
sok z połówki pomarańczy
 i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). 
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem. 
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). 


Po odcedzeniu przelej do butelek.
 Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
 (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)