środa, 23 listopada 2016

Ketchup domowy




5 kg pomidorów (np. lima)
2 duże cebule
1 łyżka masła
1/2 kg cukru
1/3 szklanki octu winnego
5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
5 zmielonych goździków
3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej)
2 łyżki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej





Pomidory myjemy, rozgotowujemy , blendujemy. Przecieramy przez sito.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)