środa, 23 listopada 2016

Domowe drożdżówki




2.5 szklanki przesianej mąki pszennej około 350 g
20 g drożdży świeżych
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
80 g roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy



kruszonka

4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. 
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. 
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.





Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
 Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.

Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. 
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i 
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.


Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12  minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)