środa, 23 listopada 2016
Domowe drożdżówki ....przepis siostry Anastazji
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
3 żółtek
1/4 łyżeczki soli
Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.
Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz