środa, 23 listopada 2016

Kotleciki mielone z jajek

  


6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
bułka namoczona wcześniej w wodzie lub mleku
bułka tarta (dosypywana na oko, żeby masa nie była zbyt luźna)
pół cebuli
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek (opcjonalnie)





Jajka zmielić lub zetrzeć (tarką, blenderem, robotem czy ręczna maszynką)
Dodać surowe jajko,  namoczona bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i trochę bułki tartej. 
Wyrobić masę jak na kotlety mielone. W miarę potrzeb dosypać bułki tartej, żeby się masa się rozlatywała. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć do zrumienienia z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)