czwartek, 17 grudnia 2015
Pierogi leniwe z kaszą jaglaną.............lub inaczej jaglane kopytka
1 jajko
1,5 kg ziemniaków
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej
sól + sól do gotowania
Ziemniaki gotować .
Kaszę ugotować wg przepisu na kaszę jaglaną tj. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Gorące ziemniaki i ugotowaną kaszę przepuścić przez praskę do ziemniaków i zostawiawićdo wystudzenia.
Gdy masa jest jeszcze ciepła dodać obie mąki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 - 6 porcji.
Uformować wałeczki i pokeoić je na zgrabne kluski.
Włożyć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i ugotować mniej więcej 1 minutę od wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem lub skwarkami i cebulką!
Szarlotka zimowa...........pycha,palce lizać!
JABŁKA
1.70-2.00 kg jabłek szarlotkowych /antonówka, boskop, szara reneta/
1/2 szklanki cukru
3 kopiaste łyżeczki rodzynek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
Obrane jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Do rondla dodać jabłka, cukier, rodzynki i krótko zasmażyć.W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać na koniec smażenia jabłek.
CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
25 dkg lekko chłodnego masła
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę wysypać na blat, dodać cukier ,proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (pokrojone masło) i zagnieść sprawnie ciasto.
Podzielić na połowę.
Jedną częścią wykleić blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i
spód ciasta podpiec na złoty kolor- ok. 10-14 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wylepić wierzch pozostałą częścią ciasta, biorąc po kawałku i cienko rozpłaszczać mokrymi palcami.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok.25-30 minut na mocno rumiany kolor.
Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Palmiers ..................ciasteczka francuskie z cukrem i cynamonem
Palmiers lub po polsku palmiery to ciasteczka wypiekane z ciasta francuskiego. Zazwyczaj z dodatkami cukru, cynamonu lub orzechów.
ciasto francuskie całe 500 g
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
1 łyżeczka cynamonu (opcja)
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem.
Francuskie ciasto rozwinąć.
Układać na papierze lub blacie posypanym mąką i posypywać warstwą cukru. Zagiąć do środka.
Znowu posypać cukrem i znów zagiąć boki do środka, i tak powtarzać, aż całość przybierze kształt rulonu.
Ułożyć na boku (łatwiej kroić, nie rozejdzie się) i pokroić w 7–10 mm paski.
Układać na papierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie (bo urosną!) i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Piekć około 15–20 minut (im cieńsze tym krócej)
Po 10 - 12 minutach warto obrócić je na drugą stronę, by się zrumieniły.
Popękane ciasteczka czekoladowe...............łatwe i pyszne !
1 szklanka) gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego)
4 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
około 1/2 szklanki cukru pudru
W średniej misce wymieszać kakao z cukrem i olejem . Dodać jajka a następnie wanilię.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do mieszanki z kakao. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej 4 godziny. Ja trzymam w lodówce przez całą noc.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm.
Przed położeniem na przygotowaną blachę pokryć każdą z kulek cukrem pudrem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut. Pozostawić na chwilę na blasze!.... przed przeniesieniem na kratką by lekko ostygły.
A tak przechowuję moje ciasteczka zanim obdaruję nimi moich bliskich......
Ciasteczka świąteczne..............samodzielnie wykonane i udekorowane.
CYNAMONOWE
200 g (1 szklanka) cukru
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
2 łyżki mleka
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem.
Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i wyrabiać aż wszystko się dobrze połączy.
Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm.
Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Studzić na kratce.
PIERNICZKOWE
1/2 szklanki miodu
260 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 żółtko
125 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 180°C
Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać.
Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C
ORZECHOWE
200 g margaryny
3 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
Wysiekać przesianą mąkę z margaryną. Dodać żółtka, orzechy i cukier puder.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować i powykrawać szklanką lub foremką ciastka. Gotowe ułożyć na posmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. Piec ciasteczka do momentu, aż się lekko zarumienią i będą łatwo odchodzić od blaszki (ok. 15 min.).
Studzić na kratce.
Ja dekoruje moje ciasteczka masą czekoladową.Roztapiam czekoladę gorzką i dodaje różne olejki aromatyczne:
pomaranczowy + szczypta chilli
rumowy + odrobina wanilli
Waniliowy + pieprzu czarnego
środa, 16 grudnia 2015
Tarta z porem............ czyli pomysł na kolacje
CIASTO
300 g mąki
szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
150 g masła
FARSZ
1/2 serka pleśniowego wg uznania i gustu
2 pory, umyte, pokrojone na półplasterki
2 łyżki masła
300 ml gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
sól
pieprz
2 - 4 jaja
szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory pokrojone na drobno i solimy. Delikatnie smażymy i doprawiamy wg uznania.
Osobno w misce roztrzepujemy jaja , dodajemy śmietanę ,szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz
Ser kroimy w plastry.
Blaszke wylepiamy ciastem , wykładamy mase z porów i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch wykładamy ser, zalewamy masą jajeczną.
Całość pieczemy jeszcze do zarumienienia około 20 min. w temperaturze około 200 stopni C.
Bułeczki maślane....pyszne na śniadanie!
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru
Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki.
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
Studzimy na kuchennej kratce.
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru
Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki.
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
Studzimy na kuchennej kratce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...