JABŁKA
1.70-2.00 kg jabłek szarlotkowych /antonówka, boskop, szara reneta/
1/2 szklanki cukru
3 kopiaste łyżeczki rodzynek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
Obrane jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Do rondla dodać jabłka, cukier, rodzynki i krótko zasmażyć.W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać na koniec smażenia jabłek.
CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
25 dkg lekko chłodnego masła
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę wysypać na blat, dodać cukier ,proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (pokrojone masło) i zagnieść sprawnie ciasto.
Podzielić na połowę.
Jedną częścią wykleić blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i
spód ciasta podpiec na złoty kolor- ok. 10-14 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wylepić wierzch pozostałą częścią ciasta, biorąc po kawałku i cienko rozpłaszczać mokrymi palcami.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok.25-30 minut na mocno rumiany kolor.
Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz