czwartek, 17 grudnia 2015

Szarlotka zimowa...........pycha,palce lizać!



JABŁKA

1.70-2.00 kg jabłek szarlotkowych /antonówka, boskop, szara reneta/
1/2 szklanki cukru
3 kopiaste łyżeczki rodzynek 
1 płaska łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
Do rondla  dodać jabłka, cukier, rodzynki  i krótko zasmażyć.W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać na koniec smażenia jabłek.




CIASTO:

1/2 kg mąki pszennej tortowej
25 dkg lekko chłodnego masła
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny





Mąkę wysypać na blat, dodać cukier ,proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (pokrojone masło) i zagnieść sprawnie ciasto. 
Podzielić na połowę.
Jedną częścią wykleić blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia- nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i 
 spód ciasta podpiec na złoty kolor- ok. 10-14 minut.





Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wylepić wierzch pozostałą częścią ciasta, biorąc po kawałku i  cienko rozpłaszczać mokrymi palcami.




Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok.25-30 minut na mocno rumiany kolor.
Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)