środa, 16 grudnia 2015
Tarta z porem............ czyli pomysł na kolacje
CIASTO
300 g mąki
szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
150 g masła
FARSZ
1/2 serka pleśniowego wg uznania i gustu
2 pory, umyte, pokrojone na półplasterki
2 łyżki masła
300 ml gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
sól
pieprz
2 - 4 jaja
szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory pokrojone na drobno i solimy. Delikatnie smażymy i doprawiamy wg uznania.
Osobno w misce roztrzepujemy jaja , dodajemy śmietanę ,szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz
Ser kroimy w plastry.
Blaszke wylepiamy ciastem , wykładamy mase z porów i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch wykładamy ser, zalewamy masą jajeczną.
Całość pieczemy jeszcze do zarumienienia około 20 min. w temperaturze około 200 stopni C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz