środa, 16 grudnia 2015

Tarta z porem............ czyli pomysł na kolacje


CIASTO 
300 g mąki 
szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
150 g masła

FARSZ
1/2 serka pleśniowego wg uznania i gustu 
2 pory, umyte, pokrojone na półplasterki
2 łyżki masła
300 ml gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
sól
pieprz
2 - 4 jaja
szczypta gałki muszkatołowej



Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  na całą noc

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy  pory pokrojone na drobno i solimy. Delikatnie smażymy i  doprawiamy wg uznania.
Osobno w misce roztrzepujemy  jaja , dodajemy śmietanę ,szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz
Ser kroimy w plastry. 
Blaszke wylepiamy ciastem , wykładamy mase z porów  i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch  wykładamy ser,  zalewamy masą jajeczną.
Całość pieczemy jeszcze do zarumienienia około 20 min. w temperaturze około 200 stopni C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)