czwartek, 17 grudnia 2015

Popękane ciasteczka czekoladowe...............łatwe i pyszne !









1 szklanka) gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego)
4 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 około 1/2 szklanki cukru pudru




W średniej misce wymieszać kakao z cukrem i olejem . Dodać jajka a następnie  wanilię. 
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do mieszanki z kakao. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej 4 godziny. Ja trzymam w lodówce przez całą noc.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. 
Przed położeniem na przygotowaną blachę pokryć każdą z kulek cukrem pudrem.









Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut. Pozostawić na chwilę na blasze!.... przed przeniesieniem na kratką by lekko ostygły.






A tak przechowuję moje ciasteczka zanim obdaruję nimi moich bliskich......




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)