Palmiers lub po polsku palmiery to ciasteczka wypiekane z ciasta francuskiego. Zazwyczaj z dodatkami cukru, cynamonu lub orzechów.
ciasto francuskie całe 500 g
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
1 łyżeczka cynamonu (opcja)
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem.
Francuskie ciasto rozwinąć.
Układać na papierze lub blacie posypanym mąką i posypywać warstwą cukru. Zagiąć do środka.
Znowu posypać cukrem i znów zagiąć boki do środka, i tak powtarzać, aż całość przybierze kształt rulonu.
Ułożyć na boku (łatwiej kroić, nie rozejdzie się) i pokroić w 7–10 mm paski.
Układać na papierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie (bo urosną!) i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Piekć około 15–20 minut (im cieńsze tym krócej)
Po 10 - 12 minutach warto obrócić je na drugą stronę, by się zrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz