czwartek, 17 grudnia 2015

Ciasteczka świąteczne..............samodzielnie wykonane i udekorowane.








CYNAMONOWE

200 g (1 szklanka) cukru
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
2 łyżki mleka
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli





W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem. 
Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i wyrabiać  aż wszystko się dobrze połączy. 
Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm. 
Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Studzić na kratce.

PIERNICZKOWE







1/2 szklanki miodu
260 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g (1/2 szklanki) cukru
1 żółtko
125 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 180°C
Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać. 
Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C


ORZECHOWE







300 g mąki pszennej
200 g margaryny
3 żółtka
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru

Wysiekać przesianą mąkę z margaryną. Dodać żółtka, orzechy i cukier puder.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować i powykrawać szklanką lub foremką ciastka. Gotowe ułożyć na posmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. Piec ciasteczka do momentu, aż się lekko zarumienią i będą łatwo odchodzić od blaszki (ok. 15 min.).
 Studzić na kratce.



Ja dekoruje moje ciasteczka masą czekoladową.Roztapiam czekoladę gorzką i dodaje różne olejki aromatyczne:
pomaranczowy + szczypta chilli
rumowy + odrobina wanilli
Waniliowy + pieprzu czarnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)