środa, 16 grudnia 2015

Bułeczki maślane....pyszne na śniadanie!

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru


Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy  płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. 
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
 Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
 Studzimy na kuchennej kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)