500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru
Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki.
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
Studzimy na kuchennej kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz