czwartek, 17 grudnia 2015

Pierogi leniwe z kaszą jaglaną.............lub inaczej jaglane kopytka



1 jajko
1,5 kg  ziemniaków
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 i 1/3 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej 
sól + sól do gotowania



Ziemniaki gotować .
Kaszę ugotować wg przepisu na kaszę jaglaną tj. 1 szklanka kaszy na  2 szklanki wody.



Gorące ziemniaki i ugotowaną kaszę przepuścić przez praskę do ziemniaków i zostawiawićdo wystudzenia.
Gdy masa jest jeszcze ciepła  dodać obie mąki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 - 6 porcji.
Uformować wałeczki i pokeoić je na zgrabne kluski.
Włożyć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i ugotować mniej więcej 1 minutę od wypłynięcia.




Podawać ze stopionym masłem lub skwarkami i cebulką!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)