czwartek, 17 grudnia 2015
Pierogi leniwe z kaszą jaglaną.............lub inaczej jaglane kopytka
1 jajko
1,5 kg ziemniaków
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej
sól + sól do gotowania
Ziemniaki gotować .
Kaszę ugotować wg przepisu na kaszę jaglaną tj. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Gorące ziemniaki i ugotowaną kaszę przepuścić przez praskę do ziemniaków i zostawiawićdo wystudzenia.
Gdy masa jest jeszcze ciepła dodać obie mąki i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 - 6 porcji.
Uformować wałeczki i pokeoić je na zgrabne kluski.
Włożyć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i ugotować mniej więcej 1 minutę od wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem lub skwarkami i cebulką!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz