sobota, 15 kwietnia 2017
SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie
masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni
dodatkowo:
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią
Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
Ostudzić zupełnie !
Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3.
Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)
Pasztet z pieczarek
- 0,5 kg pieczarek
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
Domowy majonez.....z Thermomixa
400 g oleju
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki soku z cytryny(sok z połowy cytryny)
1 czubata łyżka musztardy
Wszystkie składniki BEZ OLEJU (!) włożyć do naczynia miksującego.
Założyć motylek, zamknąć pokrywę, założyć miarkę
Ustawić obroty poz 4 bez zegara czasu
Śmiało wlewać strumieniem olej na blat pokrywy...
Na T5 ucieramy majonez 1 minuta/obroty 4.
wtorek, 11 kwietnia 2017
Pasztet z selera.....................wegański
1 kg obranego selera
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,
Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło.
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając),
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy.
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka.
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,
Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło.
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając),
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy.
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka.
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Kiełbasa wegańska..z białej fasoli................dla Metabolic Balance
KIEŁBASA
2 puszki białej fasoli
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 słoiki pomidorów suszonych,
2 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
1 płaska łyżeczka papryki chilli,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
6 ziaren jałowca,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
3 łyżeczki agar agar,
pieprz i sól.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją studzimy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości zalewy z pomidorów.
Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy.
Gorczycę i jałowiec rozcieramy z pozostałymi przyprawami w moździerzu.
Fasolę odsączamy z płynu.
Siemię lniane mielimy w młynku.
WSZYSTKIE składniki wrzucamy do jednej michy i ugniataczem do ziemniaków,
dusimy tak by całość połączyła się w zwartą masę.
Formujemy z masy kiełbasy, zawijamy je w folię aluminiową lub folię spożywczą ( stretch )
i skręcając w kokardę, sprawiamy by masa była jak najbardziej zbita. Pamiętajcie !
Dobre zbicie masy jest potrzebne by po wystygnięciu kiełbasy się nie kruszyły i nie rozpadały.
Tak zawinięte kiełbasy gotujemy na parze, przez około 20 minut.
Po wystygnięciu, wkładamy do lodówki, do całkowitego ściągnięcia masy.
Kiełbaski z białej fasoli....................dla Metabolic Balance
SKŁADNIKI:
150 g pieczarek
400 g białej fasoli z puszki
1 por (tylko biała część
3 łyżki ziemniaczanego puree
100 g chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
czosnek
chili
sól, pieprz
olej rzepakowy
Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oleju na szklisto.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z porem.
Solimy i smażymy, aż z warzyw wyparuje nadmiar wody.
Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odcedzamy i płuczemy.
Fasolę blendujemyna puree.
Chleb blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej.
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je na 30 min do lodówki.
Po tym czasie obsmażamy je na rozgrzanym oleju lub
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
150 g pieczarek
400 g białej fasoli z puszki
1 por (tylko biała część
3 łyżki ziemniaczanego puree
100 g chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
czosnek
chili
sól, pieprz
olej rzepakowy
Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oleju na szklisto.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z porem.
Solimy i smażymy, aż z warzyw wyparuje nadmiar wody.
Odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odcedzamy i płuczemy.
Fasolę blendujemyna puree.
Chleb blendujemy w malakserze, a następnie dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej.
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je na 30 min do lodówki.
Po tym czasie obsmażamy je na rozgrzanym oleju lub
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
Pasztet z pieczarek........................dla Metabolic Balance
Składniki na jedną keksówkę::
500 g pieczarek
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 ząbek czosnku
olej
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
3 szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól oraz czarny pieprz
oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy
Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki,
smażyć przez 5 – 8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często.
Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę, po czym dodać cukier.
Wymieszać, smażyć ostatnie 1 – 2 minuty i odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki,
dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami,
a następnie przełożyć masę pasztetową.
Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. Wyjąć na blat, kroić dopiero po wystudzeniu i podawać z kiszonym ogórkiem i porządną pajdą chleba.
Porady:
Patelnia do smażenia pieczarek musi być naprawdę duża,
aby pieczarki swobodnie się mieściły –
w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku.
Dlatego jeśli nie macie pod ręką dużej patelni usmażcie pieczarki na dwa razy.
Nie mieszajcie pieczarek za często i poz
wólcie im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne.
Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu.
Słodycze bez cukru...Kulki daktylowe !
Składniki na ok. 15 sztuk:
200 g suszonych daktyli
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe.
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.
200 g suszonych daktyli
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe.
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.
Słodycze bez cukru...Kulki kokosowe.!
0,5 szklanki mleka
6 łyżek otrąb (jakie lubicie)
łyżeczka Stevii
wiórki kokosowe – ok. 5 łyżek
płatki migdałowe
Mleko z otrębami, słodzikiem i wiórkami gotujemy do zgęstnienia.
Odstawiamy do przestygnięcia, następnie formujemy kulki i
obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny
Rafaello...Słodycze bez cukru...
1 filiżanka kaszy jaglanej
3 filiżanki mleka kokosowego
1/2 filiżanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
2-3 łyżki syropu z agawy
migdały bez skórki
1/2 łyżeczki soli
Zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną,
wiórki kokosowe, syrop z agawy. Dodać sól. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć
w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
niedziela, 9 kwietnia 2017
Guacamole .....przepis na dip
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku
OPCJONALNIE:
świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki.
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie,
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado,
1 dojrzałe awokado
sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku
OPCJONALNIE:
świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki.
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie,
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado,
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...