niedziela, 9 kwietnia 2017

Guacamole .....przepis na dip

SKŁADNIKI

1 dojrzałe awokado
 sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku

OPCJONALNIE:

 świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek

Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
 Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. 
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. 
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.

Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie, 
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)