SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku
OPCJONALNIE:
świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki.
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie,
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado,
niedziela, 9 kwietnia 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz