KIEŁBASA
2 puszki białej fasoli
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 słoiki pomidorów suszonych,
2 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
1 płaska łyżeczka papryki chilli,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
6 ziaren jałowca,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
3 łyżeczki agar agar,
pieprz i sól.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją studzimy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości zalewy z pomidorów.
Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy.
Gorczycę i jałowiec rozcieramy z pozostałymi przyprawami w moździerzu.
Fasolę odsączamy z płynu.
Siemię lniane mielimy w młynku.
WSZYSTKIE składniki wrzucamy do jednej michy i ugniataczem do ziemniaków,
dusimy tak by całość połączyła się w zwartą masę.
Formujemy z masy kiełbasy, zawijamy je w folię aluminiową lub folię spożywczą ( stretch )
i skręcając w kokardę, sprawiamy by masa była jak najbardziej zbita. Pamiętajcie !
Dobre zbicie masy jest potrzebne by po wystygnięciu kiełbasy się nie kruszyły i nie rozpadały.
Tak zawinięte kiełbasy gotujemy na parze, przez około 20 minut.
Po wystygnięciu, wkładamy do lodówki, do całkowitego ściągnięcia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz