wtorek, 11 kwietnia 2017

Pasztet z pieczarek........................dla Metabolic Balance



Składniki na jedną keksówkę::

500 g pieczarek
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 ząbek czosnku
olej

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
3 szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju roślinnego

1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól oraz czarny pieprz
oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy

Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać. 
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki,
 smażyć przez 5 – 8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często.
Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę, po czym dodać cukier. 
Wymieszać, smażyć ostatnie 1 – 2 minuty i odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki, 
dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami,
 a następnie przełożyć masę pasztetową. 
Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. Wyjąć na blat, kroić dopiero po wystudzeniu i podawać z kiszonym ogórkiem i porządną pajdą chleba.

Porady:

Patelnia do smażenia pieczarek musi być naprawdę duża, 
aby pieczarki swobodnie się mieściły – 
w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku. 
Dlatego jeśli nie macie pod ręką dużej patelni usmażcie pieczarki na dwa razy.
Nie mieszajcie pieczarek za często i poz
wólcie im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne.
Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)