Składniki na ok. 15 sztuk:
200 g suszonych daktyli
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe.
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz