sobota, 15 kwietnia 2017
SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie
masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni
dodatkowo:
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią
Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
Ostudzić zupełnie !
Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3.
Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz