środa, 10 maja 2017

Pizza na spodzie z brokuła



1/2 brokuła 
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4  czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
 1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru




Ugotować brokuła na parze!
 Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....

Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.






Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.





Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
 Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)