1/2 brokuła
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru
Ugotować brokuła na parze!
Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....
Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.
Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.
Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.
Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz