poniedziałek, 1 maja 2023

TARTA Z POREM.......Tarte aux poireaux

 




1 opakowanie ciasta francuskiego


2 duże pory

4 jajka

100 g żółtego sera 

1 kubek (większy) śmietany

1½ łyżeczki soli

pieprz






Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania...(zostawić papier). Z pozostałego ciasta można zrobić ozdobną kratkę...opcja

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10-12 minut....ostudzić

Pora umyć i posiekać.

Masło rozpuścić na patelni.

Dodać pora i smażyć przez około 15 minut .... ma zmięknąć. Można go delikatnie posolić i pollać wodą (ociupinkę)

Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Pora oraz ¾ sera dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.

Całość posypać pozostałym serem.

Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Tara ma się zarumienić .... :)

Tradycyjny amerykański .....chlebek bananowy !



3 średnie banany 

85 gramów masła

135 gramów cukru (2/3 szklanki)

2 średnie jajka

225 gramów mąki bezglutenowej

11 gramów proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)

3 gramy soli (ok. pół łyżeczki)





Masło ubijamy w misce, najlepiej za pomocą drewnianego ubijaka, aż zrobi się kremowe. 

Warto wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby zagrzało się i zmiękło.

Stopniowo dodajemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy, aż masa stanie się w miarę gładka.

Dodajemy 2  jajka i mieszamy, aż masa zrobi się bladożółta.

Przesiewamy przez sitko 2 niepełne szklanki mąki i dodajemy do masy.

Dodajemy  proszk do pieczenia i sól. Mieszamy.

Rozgniatamy widelcem obrane ze skórki banany. 

Nie używajcie miksera i starajcie się rozgniatać banany tak, aby pozostały widoczne grudki. Jeżeli macie w domu sczerniałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, będą świetnie nadawały się do tego przepisu.

Dodajemy rozgniecione banany do masy i mieszamy.

Natłuszczamy formę do pieczenia .

Wykładamy ciasto do formy i wygładzamy.




Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni na najniższej półce piekarnika, z włączonym grzaniem góra-dół, przez 60-70 minut albo do czasu, aż po włożeniu drewnianego patyczka w środek ciasta, suchy.... po wyjęciu.

ciasto z piekarnika, przez 30 minut nie wyciągamy go z formy.


Chleb najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy staje się bardziej zwarty... :)



My już czekamy ! Hau.....

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)