1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże pory
4 jajka
100 g żółtego sera
1 kubek (większy) śmietany
1½ łyżeczki soli
pieprz
Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania...(zostawić papier). Z pozostałego ciasta można zrobić ozdobną kratkę...opcja
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10-12 minut....ostudzić
Pora umyć i posiekać.
Masło rozpuścić na patelni.
Dodać pora i smażyć przez około 15 minut .... ma zmięknąć. Można go delikatnie posolić i pollać wodą (ociupinkę)
Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora oraz ¾ sera dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Całość posypać pozostałym serem.
Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Tara ma się zarumienić .... :)