poniedziałek, 1 maja 2023

TARTA Z POREM.......Tarte aux poireaux

 




1 opakowanie ciasta francuskiego


2 duże pory

4 jajka

100 g żółtego sera 

1 kubek (większy) śmietany

1½ łyżeczki soli

pieprz






Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania...(zostawić papier). Z pozostałego ciasta można zrobić ozdobną kratkę...opcja

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10-12 minut....ostudzić

Pora umyć i posiekać.

Masło rozpuścić na patelni.

Dodać pora i smażyć przez około 15 minut .... ma zmięknąć. Można go delikatnie posolić i pollać wodą (ociupinkę)

Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Pora oraz ¾ sera dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.

Całość posypać pozostałym serem.

Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Tara ma się zarumienić .... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)