1 szklanka cukru brazowego
3 jajka
1 szklanka oleju
1 1/4 szklanka maki kukurydzianej
2 szklanki startej marchewki
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Ubilac jajka z cukrem i wlalac olej. Caly czas mieszajac dodalac marchew, make wymieszana z soda.
Gotowa mase wylalac do formy i piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C z termoobiegiem
Czekoladowe ciasto marchewkowe
1 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki (srednie oczka)
6 jajek
6 lyzek kakao
1 lyzeczka cynamonu
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
100 g roznych bakali
Jajka ubic, powoli wsypywac cukier i ubijac do momentu, az masa zrobi siê jasnozolta, a pod palcami nie bêdziemy
wyczuwac drobinek cukru. Do miski wsypac make, kakao, proszek, sodê, cynamon i wymieszac.
Jajka ubijac na najnizszych obrotach, powoli na przemian dosypywaæ maki i wlewac olej.
Caly czas ubijac do momentu, az wszystkie skladniki siê polacza.
Wylaczyc robot, wsypac orzechy, marchewke i wymieszac.
Ciasto przelozy do natluszczonej formy. Piec okolo 40-50 minut w temp.180°C.