sobota, 18 października 2014

Ciasto marchewkowe..................... i Czekoladowe ciasto marchewkowe obydwa bez glutenu

                         Ciasto marchewkowe



1 szklanka cukru  brazowego
3 jajka
1 szklanka oleju 
1 1/4 szklanka maki kukurydzianej
2 szklanki startej marchewki
2 lyzeczki sody oczyszczonej 
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika



Ubilac jajka z cukrem i wlalac olej. Caly czas mieszajac dodalac marchew, make wymieszana z soda.
 Gotowa mase wylalac do formy i piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C z termoobiegiem





Czekoladowe ciasto marchewkowe



1 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki (srednie oczka)
6 jajek
6 lyzek kakao
1 lyzeczka cynamonu
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
100 g roznych bakali

 Jajka ubic, powoli wsypywac cukier i ubijac do momentu, az masa zrobi siê jasnozolta, a pod palcami nie bêdziemy 
wyczuwac drobinek cukru. Do miski wsypac make, kakao,  proszek, sodê, cynamon i wymieszac.

Jajka ubijac na najnizszych obrotach, powoli na przemian dosypywaæ maki i wlewac olej.
 Caly czas ubijac do momentu, az wszystkie skladniki siê polacza. 
Wylaczyc robot, wsypac orzechy,  marchewke i wymieszac. 
Ciasto przelozy do natluszczonej formy. Piec okolo 40-50 minut w temp.180°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)