50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz
Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami.
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo
Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi,
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty.
Odcedzić i pomaścic
I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !
Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz