niedziela, 11 stycznia 2015

Pierogi z baranina




50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta

3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz

Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami. 
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo

Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. 
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, 
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. 
Odcedzić i pomaścic 

I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !




Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)