niedziela, 11 stycznia 2015

Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !



1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej 
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba



Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana  i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie  smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia



Smacznie i zdrowo !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)