piątek, 25 marca 2016

Śledzie po kaszubsku.....






1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
 30 dkg cebuli
 3 ziarenka ziela ang.
 3 liście laurowe
 ziarenka gorczycy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki



Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka 
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.


 Śledzie pokroic  na wąskie paski, zwiinżc  w ruloniki i spiąć  wykałaczką.
 Układac w naczyniu,zalac ostudzonym sosem ułożone w naczyniu śledziowe koreczki.
 Pojemnik szczelnie przykryc i wstawic do lodówki na kilka godzin 
Najlepiej smakują na drugi dzień



Biszkopt z jabłkami.............szybkie ciasto dla niespodziewanych gości


5 jajek 
3/4 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek 

Białka ubi z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka nadal ubijać. Następnie dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia 
i delikatnie wymieszać.




 Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki .


 Powrzucać do ciasta lub ułożyć na dnie blaszki do pieczenia.



Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwaga!
Poniewaz oboje z mężem  lubimy mase marcepanową często kroję ją na cieniutkie plasterki i układam na ciasto.....pycha


Plesniak..............ciasto mojego dziecinstwa.



200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki +( mrożone owoce) opcja na lato



Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. 
Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie 
Podzielić je na 3 części, i jedną z nich zagnieść z kakao. 
Uformować 3 kule i włożyć  2 jasna i ciemna do lodówki do stwardnienia.




Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2/3 szklanki cukru i kisiel malinowy


Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Schłodzone jasne ciasto rozwałkowac i przeniesc na wałku na dno formy. 



Posmarować grubą warstwą dżemu (mozna dodać mrożone owoce)
Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
 Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.





Gofry........domowe




1 szklanki mąki
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 1 łyżka cukru
 4 łyżki masła 
 1  łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka rumu
 szczypta soli



Wszystkie składniki (oprócz białek) połączyć ze sobą na gładką masę. Białka ubić i delikatnie mieszając dodawać je stopniowo.

 Na rozgrzaną gofrownicę, chochlą nalewać ciasto i piec do momentu, aż będą miały złoty kolor z obydwu stron.




 Po wyjęciu studzić na kratce.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)