1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
ziarenka gorczycy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.
Śledzie pokroic na wąskie paski, zwiinżc w ruloniki i spiąć wykałaczką.
Układac w naczyniu,zalac ostudzonym sosem ułożone w naczyniu śledziowe koreczki.
Pojemnik szczelnie przykryc i wstawic do lodówki na kilka godzin
Najlepiej smakują na drugi dzień