200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki +( mrożone owoce) opcja na lato
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami.
Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie
Podzielić je na 3 części, i jedną z nich zagnieść z kakao.
Uformować 3 kule i włożyć 2 jasna i ciemna do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2/3 szklanki cukru i kisiel malinowy
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkowac i przeniesc na wałku na dno formy.
Posmarować grubą warstwą dżemu (mozna dodać mrożone owoce)
Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz