piątek, 25 marca 2016

Śledzie po kaszubsku.....






1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
 30 dkg cebuli
 3 ziarenka ziela ang.
 3 liście laurowe
 ziarenka gorczycy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki



Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka 
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.


 Śledzie pokroic  na wąskie paski, zwiinżc  w ruloniki i spiąć  wykałaczką.
 Układac w naczyniu,zalac ostudzonym sosem ułożone w naczyniu śledziowe koreczki.
 Pojemnik szczelnie przykryc i wstawic do lodówki na kilka godzin 
Najlepiej smakują na drugi dzień



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)